VEKÂLET BİLGİLERİ
Avukat Hanife Tuba SAĞCAN (Ankara Barosu)
Adres: Selanik cad. 7/9 Kızılay – ANKARA
Çankaya Vergi Dairesi – T.C. Kimlik No: 55972177496
Önemli Bilgi!
Avukatlık Yasası 163/3 maddesi uyarınca avukatın ücretsiz ya da asgari ücret tarifesinin altında dava alması ya da danışmanlık yapması disiplin cezası gerektiren bir suç olduğundan avukatlık büromuzdan sözlü danışmanlık talep edildiği takdirde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleri çerçevesinde ücret talep edilecektir, yazılı danışma, icra ve dava takipleri için ayrıca randevu ve bilgi alınması rica olunur.
Özel Vekâletnameler için Gereken Bilgi ve Belgeler
Herhangi bir noterden vekâletname çıkartabilirsiniz. Notere, “avukatlar için genel vekâletname” olarak belirttiğiniz takdirde sizin adınıza standart yetkiler içeren bir vekaletname çıkartılacaktır. İlgili vekâletnamede “ahzu-kabz, adli sicil kaydı isteme ve değiştirme, mal beyanında bulunma, davayı kabul ve davadan, temyizden feragat, sulh, ibra, tebliğ tebellüğ etme, temlik etme ve tevkil” yetkilerinin de olmasını istediğinizi belirtmelisiniz.
Yukarıda belirtilen yetkilere ek olarak bazı durum ve davalarda vekâletnamelerin aşağıda sıralanan özelliklerde olması gerekmektedir:
- Yurt dışında yaşayan kişiler, bulundukları yerdeki Konsolosluk kanalıyla vekâletname çıkartabilirler. Bulundukları ülkenin yetkili makamından (noter, memur, vb) vekâlet çıkartmak istedikleri takdirde, ilgili vekâlet için apostil şerhi almaları ve hem vekâletnamenin hem de apostil şerhinin Türkçe tercümesini yaptırmaları gerekecektir.
- Boşanma ile ilgili davalarda çıkarılacak vekâletlerde, notere (yurt dışında ise konsolosluk ya da ilgili mercie) mutlaka boşanma için vekâlet çıkartılacağını bildirin. Vekâlet için iki adet fotoğraf ve kimlik belgenizin bulunması şarttır. Yurt dışından gönderilecek boşanma vekâletlerinde de fotoğraf bulunması zorunluluğu vardır.
- Tanıma ve tenfiz davaları için vekâletname çıkartılacak ise, vekâletnamenin tanıma ve tenfiz için olduğunun, notere (yurt dışında ise konsolosluk ya da ilgili mercie) kesinlikle bildirilmesi gerekmektedir.
- Tüzel kişi şirketler adına vekâletname çıkartılması halinde, şirket temsilcisinin şirket adına vekâleten, kendi adına asaleten ibaresinin eklenmesi halinde iki ayrı vekâlet çıkarılmasına gerek kalmayacaktır.
- Gayrimenkullerle ilgili işlemlere ilişkin vekâletname çıkarılmak isteniyorsa, maliki olunan gayrimenkullerin bilgilerinin de vekâletnamede yer alması gerekmektedir.
- Miras ile ilgili işlemlere ilişkin vekaletname çıkarılmak isteniyorsa, durumu notere (yurt dışında ise konsolosluk ya da ilgili mercie) belirtirseniz vekaletnamenizde gerekli bilgiler eklenecektir.