4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesi gereğince, evlilikte taraflardan biri evlilikten kaynaklanan görev ve yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşi terk ettiği ve haklı bir nedeni olmaksızın tarafların ortak konutuna dönmediği takdirde terk edilen eş bu nedene dayanarak boşanma davası açabilir.

Terke dayalı boşanma davasının açılabilmesi sıkı şekil şartlarına bağlı olup, şartların yerine getirilmemesi veya eksik olması halinde terke dayalı olarak boşanmaya karar verilemez. Bu şartlar:

1- Ayrılık süresinin en az 6 ay olması ve bu durumun devam etmesi gereklidir.

2- Terk eden eşin ortak konutu terk etmeye zorlayan veya diğer eşin haklı bir neden olmadığı halde ortak konuta dönmesine engel olma durumlarının olmaması gerekir. Aksi halde bu duruma sebep olan eş de terk etmiş sayılır.

3- Terk edilen eşin terk eden eşinin ortak konuta dönmesi için hâkim ya da noterden terk eden eşine karşı ihtarda bulunmasını talep etmelidir.

4- Terk eden eşin eve dönmesi için yapılacak çağrının samimi ve inandırıcı olması gerekmektedir. Örneğin, tarafların ortak yaşam sürdürmeyi sağlayacak bir konutunun bulunmaması halinde yapılacak eve dön çağrısı samimi sayılmayacaktır.

5- Çağrı yapacak hâkim veya noter esas incelemesi yapmaksızın yapacağı ihtarda terk eden eşe 2 ay içerisinde ortak konutlarına dönmesi gerektiğini, dönmemesi halinde boşanma kararı verilebileceği ve olabilecek sonuçlar hakkında ikazda bulunur.

6- Yapılacak ihtarın usulüne uygun olarak terk eden eşe tebliği ve terk eden eşin ortak konuta dönmesi için gereken masrafların karşılanması gerekmektedir.

7- Usulüne uygun tebliğ edilen ihtara rağmen süresi içinde terk eden eş ortak konuta dönmezse terke dayalı olarak boşanma davası açılabilinecektir.