MÖHUK uyarınca yurt dışında yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımızın yurt dışında gerçekleştirmiş oldukları kesinleşmiş boşanma kararlarının yurt içinde hüküm ve sonuç doğurabilmesi için yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi gerekmektedir. Tenfiz, yabancı mahkemelerde alınan kararın yurt içinde icra edilebilineceği anlamına gelmektedir. Örneğin yabancı mahkeme tarafından verilen nafaka kararının Türkiye’de icra edilebilmesi ve takibi için tenfiz edilmiş olması gerekir.
- Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Evraklar ve Koşullar
- Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının aslı ve yeminli tercüman tarafından usulüne uygun ve onaylanmış (konsolosluk ya da noter tarafından) çevirisi,
- Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının kesinleşme şerhi ve yeminli tercüman tarafından usulüne uygun ve onaylanmış (konsolosluk ya da noter tarafından) çevirisi,
- Yukarıda sıralanan belgelerin apostil şerhleri ve tercümeleri,
- Tenfizi istenen kararın mutlaka mahkeme ilamı niteliğinde olması yani mahkeme tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Belediye ya da noterden alınan kararların tenfizi bu anlamda söz konusu olmayacaktır.
- Türkiye Cumhuriyeti ile ilamın verildiği yabancı ülke arasında fiili ve hukuki mütekabiliyet (karşılıklılık) bulunması ya da bu konu ile ilgili anlaşma bulunması gerekmektedir.
- MÖHUK m. 54 uyarınca yabancı mahkeme kararının kamu düzenine açıkça aykırı olmaması, ilamın Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilamın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı halde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması, O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya o mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyabında veya yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz istemine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması gerekmektedir.
- Tanıma tenfiz davaları 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup, taraflarca ileri sürülmediği takdirde hâkim tarafından kendiliğinden (re ’sen) dikkate alınamaz.
- Tanıma ve Tenfiz Davası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
- Dava, basit usulde görülür.
- Adli tatil süresinde görülebilecek davalardandır.
- Boşanma davalarının tanıma ve tenfizi davalarında görevli mahkeme, Aile Mahkemesi olup, aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.
- Yetkili mahkeme, Davalının yurt içinde ikametgâhı varsa o yer mahkemesi, ikametgâhı yoksa Ankara, İstanbul ya da İzmir mahkemeleri yetkili kılınmıştır.
- Davalar usulüne uygun düzenlenmiş ve tebliğ edilmiş çağrı kâğıtlarıyla bildirilen tarihte duruşma yapılarak görülür. Tarafların avukatlarının bulunması halinde bu işlem çok daha kısa bir zamanda çözülecektir. Bu anlamda tarafların birer avukatının bulunması dava süresini kısaltmakta olduğundan taraflar lehinedir.
- Taraflarca avukata vekalet verilmesi halinde “VEKALETNAME BİLGİLERİ” kısmında belirttiğimiz şekilde düzenlenmiş bir vekaletname çıkartmaları gerekmektedir.